În această secţiune prezentăm schematizat mai multe măsuri de pregătire la cutremur. De asemenea suntem curioși - cum percepeți cutremurele, ce ați vrea să știți despre ele și cum? Am pregătit un scurt chestionar, pe baza căruia facem cercetare - TU ȘI CUTREMURELE .
Înainte de cutremur
Înainte de a da sfaturi, suntem curioşi: cât de bine ai fi pregătit în prezent , dacă ar avea loc un cutremur? Răspunde cu DA sau NU la întrebările de mai jos. Fiecare DA valorează un punct. Poți găsi testul de mai jos și AICI .
Evaluare
0–3 puncte: Din păcate ești insuficient pregătit. Informează‑te adecvat cu ajutorul MOBEE și Fii pregătit și ia măsuri de pregătire la cutremur, până nu e prea târziu. 4–7 puncte: Ai un nivel de pregătire destul de bun, dar când e vorba de cutremure, destul de bun nu este suficient. Vezi ce poți face pentru a răspunde DA la toate întrebările. 8–10 puncte: Probabil că viitorul cutremur nu te va lua prin suprindere – rămâi vigilent și atent la riscurile din jurul tău. Ajută‑i pe ceilalți să conștientizeze importanța pregătirii înainte de cutremur.
Checklist de pregătire la cutremur:
□ Informează-te despre cutremure din surse sigure, precum Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență „Fii Pregătit” , site-ul INCDFP și Expoziția Mobilă despre Cutremure (MOBEE ).
□ Asigură-te că imobilul în care locuiești sau lucrezi este sigur la cutremur: monitorizează degradările apărute și după caz, solicită o expertiză tehnică. Pe site-ul Ministerului Dezvoltării (MDLPA) poți găsi lista experților autorizați . Toolkit-ul Seismic-alert pentru asociații de proprietari și proprietari poate fi de asemenea foarte util.
□ Nu aduce modificări la structura de rezistență a clădirii. Execută lucrări de reparaţie şi întreţinere la clădirile care necesită acest lucru, dar nu monta instalații grele (antene, instalaţii de ventilaţie/climatizare, etc.) pe elementele structurale sau nestructurale ale clădirii fără a te asigura că acestea nu afectează structura de rezistenţă.
□ Fixează obiectele care prin cădere pot provoca răni grave sau amplasează-le cât mai jos.
□ Efectuează periodic exerciții de pregătire la cutremur cu familia și colegii de muncă sau școală și stabilește un plan pentru situații de urgență.
□ Informează-te cu privire la obligațiile autorităților, administratorilor sau proprietarilor de clădiri dar și cetățenilor cu privire la reducerea riscului seismic; semnalează problemele identificate ; printre legile de bază în domeniu sunt: Legea 212/2022 (care a abrogat OG 20/1994 ), Legea 10/1995 , Regulamentul din 18.11.2005 , Legea 196/2018 , Legea 260/2008 , P100-1/2013 și HG 557/2016 - cu completările ulterioare.
□ Conectează-te la canalele de alertare la cutremur ale INCDFP și la canalele de informare și aplicațiile DSU , IGSU, MAI și MDLPA.
□ Efectuează cursuri de prim ajutor.
□ Întocmește o asigurare obligatorie (PAD ) și facultativă a locuinței.
□ Contribuie la formarea unei comunități reziliente, care să se poată descurca pe cât se poate autonom în caz de cutremur.
□ Pregătește-ți un rucsac pentru situații de urgență și amplasează-l lângă locul pe care îl identifici ca fiind sigur în locuință. Acesta trebuie să conțină articole care să îți asigure supraviețuirea timp de 3 zile, precum: □ apă și mâncare neperisabilă □ lanternă (cu baterii sau dinam) □ kit de prim‑ajutor □ medicamente (după caz) □ pătură sau sac de dormit □ haine □ unelte de bază □ brichetă □ radio portabil □ baterie externă sau solară pentru telefon □ fluier □ bani și copii după actele de identitate; poți stoca copii și pe Cloud; poți nota undeva și grupa ta de sânge. □ saci menajeri □ șervețele □ Nu uita să îți faci în casă și provizii de alimente neperisabile, apă și alte bunuri de strictă necesitate. De asemenea, să ai și un extinctor verificat la termen în apartament sau pe holul locuinței.
Așteptăm să vedem cum te-ai pregătit la cutremur și care crezi că este locul tău sigur în fotografii sau video-uri postate public pe rețelele de socializare, cu #pregatitlacutremur în descriere.
În timpul cutremurului
Păstrează‑ți calmul.
Îndepărtează‑te de ferestre și obiecte grele.
Protejează persoanele vulnerabile, precum copiii și bătrânii.
În interior:
- Nu utiliza liftul sau scările, nu sări pe geam și nu ieși în balcon.
- Ghemuiește‑te sub o masă, birou sau piesă de mobilier solidă amplasată departe de obiecte masive și ține‑te bine de aceasta.
- În lipsa unor astfel de posibilități, stai lângă un element de rezistență interior (perete structural sau stâlp), în poziție ghemuită, protejându‑ți capul cu mâinile.
- În măsura în care poți: deschide ușa, pentru a preveni blocarea acesteia și închide sursele de foc.
În exterior:
- Mergi într‑un loc sigur, departe de clădiri, poduri sau stâlpi.
- Stai la mai mult de 10 metri de cablurile căzute.
- Dacă te afli pe o pantă abruptă, evacuează zona – sunt posibile căderi de pietre, de copaci sau alunecări de teren.
Într‑un vehicul:
- Oprește‑l într‑un loc sigur, departe de poduri și clădiri, fără a bloca drumul.
- Rămâi în interiorul lui.
După cutremur
- Nu aprinde brichete, chibrituri sau alte surse de foc decât atunci când ești convins că nu există un pericol de explozie sau incendiu.
- Dacă ești prins sub dărâmături, nu încerca să miști obiecte grele și evită să inhalezi praf. Bate în ceva sau fluieră în mod regulat pentru a‑i înștiința pe salvatori de prezența ta; păstrează-ți energia și luciditatea.
- Dacă ești rănit grav, solicită ajutor. În cazul în care sunt răniți în jur, acordă-le primul ajutor doar dacă ai pregătirea necesară sau dacă sunt într-un pericol iminent.
- Oprește alimentarea cu apă, electricitate și gaz. Dacă a izbucnit un incendiu și ai atât experiență, cât și mijloacele necesare, încearcă să îl stingi.
- Verifică dacă poți evacua clădirea în siguranță, ținând cont că scările sunt printre cele mai vulnerabile elemente ale unei clădiri. Dacă traseul este sigur, utilizează‑l pentru a părăsi clădirea calm, protejându‑ți capul. Nu uita să iei cu tine rucsacul pentru situații de urgență și să porți încălțăminte rezistentă.
- Deplasează‑te către o zonă sigură (cea convenită prin planul pentru situații de urgență) și rămâi acolo sau lasă un indiciu că ai trecut pe acolo. După orice cutremur major este posibilă producerea unor replici puternice, la interval de câteva minute sau chiar zile.
- Verifică mai întâi din afară şi apoi cu precauții şi din interior starea clădirii, pentru a constata gradul de avariere. Dacă acesta este vizibil mare, nu te întoarce în clădire. Oricum ar fi, un specialist atestat va trebui să efectueze o inspecție structurală rapidă în baza unei metodologii specifice (ME-003-2007), dând verdictul dacă este sigur sau nu să te întorci în locuință.
- În cazul în care locuința ta este evaluată de specialiști ca fiind nesigură, va trebui să respecți dispozițiile legale. În calitate de sinistrat, organele administraţiei publice locale îți vor oferi opțiuni de relocare. Arena Națională poate fi la nevoie transformată în cea mai mare tabără de sinistrați din București - pentru mai mult de 10.000 de persoane. Și alte clădiri, printre care școlile, pot oferi suport. Urmăreşte informaţiile transmise de autorităţi după producerea unui cutremur major, pentru a afla unde te poți duce în cazul în care locuința ta nu mai prezintă siguranță.
- Apelează la 112 doar pentru a semnala o urgență. Pentru a‑i anunța pe cunoscuți că ești bine, folosește mesaje de tip text.
- Fii la curent cu informațiile și recomandările transmise de autorități.
- Nu folosi mașina decât în situații extreme, pentru a nu îngreuna traficul.
- Dacă ai contract de asigurare, informează-te despre cum poți înregistra, în termen legal, daunele produse de cutremur, pentru a solicita despăgubiri.
Recomandăm și alte surse de informații oficiale:
Cele mai bune practici în ceea ce priveste pregătirea și comportamentul la cutremur pot fi vizualizate în clipurile din următorul playlist, realizate în cadrul Campaniei Naționale „Nu tremur la cutremur” :
VIDEO
Pentru a transmite un mesaj și mai clar vă invităm să urmăriți și participați activ la Sesiunea de Pregătire la Cutremur, ținută de membrii INFP cu ocazia Nopții Cercetătorilor 2020:
VIDEO